Заниманията на група „Малките изследователи“ с ръководител г-жа Светла Михайлова се проведоха през месец юни и бяха насочени към изучаване на природата в родния край и природните явления. Групата беше съставена от ученици от 4.г клас. Учениците посетиха планетариум „Андромеда“, природен парк „Витоша“, Националния природонаучен музей при БАН, музея на илюзиите, Южния парк и парк „Лагера“. Наблюдаваха с микроскоп различни видове почви. Чрез опити установиха, че структурата на почвата влияе върху способността й да пречиства, поема и задържа вода. Четвъртокласниците изследваха магнитните свойства на телата и направиха компас, с който определиха къде е посоката север.

                 Учениците посетиха прожекция на филма „ Планетите от Слънчевата система. Едно невероятно пътешествие“ в планетариум „Андромеда“. Там преоткриха чудодейната красота на планетите. Припомниха си от уроците по човек и природа техния състав, спътници и движението им около Слънцето.

                При посещението на Боянската църква учениците се пренесоха в миналото. Те с интерес наблюдаваха стенописите от Средновековието, като най-впечатляващо за тях беше изображението на севастократорската двойка Калоян и Десислава. Учениците се разходиха и в парка около църквата, забележителен със своите гигантски секвои. Разходката в природен парк „Витоша“ продължи с проучване на растенията там. Учениците ги наблюдаваха в естествената им среда и намираха наименованията им и информация за тях в интернет. Проучването беше за време и имаше състезателен характер.

                На следващия ден четвъртокласниците изслушаха изключително интересна беседа в Националния природонаучен музей при БАН. Образователната програма обхващаше всички групи на животинския свят. Лекцията започна с историята за създаването на музея от цар Фердинанд. Учениците бяха много активни, задаваха въпроси и научиха интересни факти за животните. Успоредно с разглеждането на експонатите беше поставена детективска задача. Те трябваше да открият представители на определени групи животни в залите на музея и да запишат наименованията им срещу номер в предварително раздадените им карти.

                Лятното приключение на четвъртокласниците в музея на илюзиите беше забавно и изпълнено с изненади. Те рисуваха със светлина, оглеждаха се в безкрайни огледала и създаваха цветни сенки. Направиха снимки с незабравими моменти от света наопаки. Интересуваха се как работят изобретенията в музея и разбраха, че физиката и оптиката са в основата на загадките и мистериозните произведения на изкуството.