На 29.11.2022 г. г-жа Цв. Бозаджиева изнесе открит урок по музика в 3.б клас. Темата беше посветена на балета „Лешникотрошачката“ от композитора П. И. Чайковски.

Децата с интерес научиха как през далечната  1892 г. е създадено  това произведение, с което приказката на Е. Т. А. Хофман  "Лешникотрошачката и царят на мишките“ оживява за сцената и завинаги се превръща в неизменна част от магията на коледния дух.

 Учениците се запознаха с балета - този музикално-сценичен жанр, в който основно изразно средство е танцът в съчетание с музика и театрално действие. Обогатиха своя речник с понятия като „либрето“, „адаптация“, „балетист“ и „композитор“.

„Танцът на Бонбонената фея“, и Марш из балета „Лешникотрошачката“ потопи всички присъстващи в необикновена атмосфера. Третокласниците с лекота изпълниха учебната задача да се сравнят двата музикални откъса по характер, темпо и динамика.

В поставената творческа задача - да нарисуват как оживяват куклите, децата вложиха завидно старание и въображение. работейки на фона на музика от балета.

 С изкуството на Чайковски Коледа открехна вратата на класната стая. Създаде ведро и приповдигнато настроение, което ще съпътства всички през следващите предпразнични седмици.