На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар е отреден за Ден на християнското семейство.

Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в миналото, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме.

Учениците от 1.г клас и техните учители г-жа Славкова и г-жа Атанасова посетиха Църква „Свето Рождество Богородично“, къде им бе разказано за празника. След, което изработиха картички, с които да зарадват семействата си.

По света има много красиви и интересни места, които всеки мечтае да види.

Но където и да отидем, рано или късно разбираме, че най-хубаво е у дома, където ни чака нашето семейство и се чувстваме обичани.

Децата от 1.б клас показаха със своите рисунки колко много  обичат своите семейства.

Учениците от 2. г клас посетиха своите съученици от 3.в клас, за да отбележат заедно деня на християнското семейство. Винаги е по-вълнуващо, когато учениците разменят и споделят познания за традиционните семейни празници. Стиховете на „Молитва“ от Иван Вазов звучаха силно емоционално от детските уста при хоровото изпълнение на двата класа. Учениците си размениха предварително подготвени подаръци – илюстрирана книжка, съдържаща историята и традициите на празника от 2.г клас и рецепта за семейно щастие от 3.в клас. Срещата завърши с нови приятелства и песента „Моето семейство“.

Децата от 3.г клас дискутираха кои са семейните  ценности. Гост в класната стая беше баба Маргарита, която им разказа за традициите в нейния дом и за значението на този християнски празник. Тя донесе топъл хляб за импровизираната трапеза и запали свещичка за здраве. За да спазим традициите на българското семейство, хлябът бе поднесен с мед и сол.

В 4.г клас гостува г-жа Надежда Михова, майка на ученик от класа. В духа на българската традиция тя беше приготвила домашно изпечена питка. Представи на учениците обичаите в българското семейство на този празник. Проведе се дискусия за духовната роля на родителите, за възпитанието на децата в духа на християнските добродетели, на които от векове се крепи българския род. Беше представена и презентация, от която учениците научиха, че Денят на християнското семейство символизира влизането на тригодишната Мария в храма. Празникът ни напомня, че семейството е извор на нов човешки живот, среда, в която трябва да се създават и развиват човешките добродетели и да се запазват основните християнски ценности и традиции. Децата от своя страна трябва да показват своята почит и уважение към майка си и баща си и към всички роднини. Накрая учениците споделиха преживяния от семейните си празници.

В дните от седмицата преди Деня на християнското семейство учениците от ЦДО в 3.г клас рисуваха по темите "Моят дом" и "Християнски добродетели“; изработиха картичка "За моето семейство", на която  написаха рецептата за семейно щастие; научиха песните „Семейство“ и „Моето семейство“; слушаха с внимание и интерес беседи по темите „Християнско семейство – Какво означава това ?“; изработиха табло по темата; слушаха песни от албума „Добродетели“ и запалиха символична свещ.

Да бъдем добри, разбиращи другия, обичащи и щедри, изпълнени с най-важните християнски добродетели : Вяра, Надежда , Любов!

Честит Ден на християнското семейство!