През последния ден от изминалата седмица учениците от нашето училище направиха първата си екскурзия за тази учебна година. В ранното утро на Димитровден децата потеглиха в пет различни посоки. Най-малките - първокласниците, се отправиха към село Згурово. В закътаното в Осоговската планина селце учениците се срещнаха с бабите и заедно зашетаха из кухнята. Месиха питки, правиха мекички, точиха кори и дори надникнаха в одаята на момата. Видяха как тя сръчно е втъкала в дрехите българската шевицата и успяха да я нарисуват на дървени лъжички. В Работилницата на Дядо плетоха кошници, правиха ограда и разгледаха селските сечива. В двора на Старата ковачница обядваха на шарените черги и играха. В малкото селце, в което по принцип живеят едва 50 души, смехът и радостната глъч на учениците от нашето училище ще ехти още дълго време.

Второкласниците бяха избрали за своята петъчна дестинация маршрута Превала-Чипровци. В Превала те разгледаха ферма за кокошки, където домакините им разказаха как се отглеждат птиците. После бяха на гости на фирма "Синевка"- цех за сладка по стари рецепти. Там децата научиха как се произвеждат сладка, пробваха и сами да опаковат бурканче. В Чипровци посетиха Историческия музей и бяха впечатлени от изобилието от шарки и цветове в чипровските килими.

Друг, но малко по-различен музей, посетиха пък третокласниците. По време на своята разходка до село Меляне се запознаха с майстор Чавдар. Той ги въведе в тайнството на дърворезбата. Децата разгледаха неговия чуден музей, разположен в двора му. Второкласниците бяха впечатлени и от сечивата, с помощта на които изпод ръцете му се появяват шедьоври. На връщане към София учениците разгледаха и Лопушанския манастир.

Четвъртокласниците посетиха в петък древния и красив Кюстендил. Те разгледаха музея в града, който е един от най-старите исторически музеи в България. Децата разгледаха постоянните експозиции с уникални материали, илюстриращи 8-хилядолетната поселищна традиция. Посетиха и Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Учениците се докоснаха до великия творец чрез част от картините му и филм за живота му.

Учениците от V, VI и VII клас на Димитровден се отправиха към Рилския манастир и Благоевград. Настроението на децата бе в унисон със страхотното есенно слънце, което допринесе екскурзията да се превърне в незабравим спомен. Пръв в поредицата обекти от дестинацията бе Рилският манастир – най-големият в страната и най-яркият образец на българското църковно изкуство и архитектура, един от най-почитаните в целия православен свят. В църквата "Рождество Богородично", в която се съхранява чудотворната икона на Дева Мария, нашите ученици запалиха свещ за здравето на своите близки и приятели. Разгледаха и експонатите на музея на светата обител, които са над 380. Видяха старинни оръжия, икони, свещенически одежди, богослужебни предмети, дарове и грамоти. Учениците най-много се впечатлиха от съхранения в манастира първи географски глобус у нас, изработен през 1836г. от Неофит Рилски за манастирското училище, както и от Рафаиловия кръст.

След Рилския манастир групата отпътува за един от най-красивите градове в Югозападна България – Благоевград. Там учениците се разходиха по чистите калдъръмени улички на най-стария квартал Вароша, посетиха и черквата „Въведение Богородично”, която е изградена в далечната 1844 г. Атракция за децата беше и Мостът на влюбените – емблематично място за младите хора на града. След разходка по Главната улица на Благоевград групата отпътува за София, заредена с много слънчево настроение и приятни спомени.

Още снимки