На 25.11.2022 г., деня на свети Климент Охридски, учениците от 1.б клас заедно с техните ръководители г-жа Петкова и г-жа Арабаджиева, както и ученици от 7-мите класове, посетиха Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”. Децата с вълнение прекрачиха прага на най-голямата ни книжовна съкровищница и бяха силно впечатлени от нейните мащаби. Учтиви служители на библиотеката показаха на своите гости редки старопечатни издания, които събудиха интерес у малките ученици. Те с трепет разгледаха „Рибния буквар” на д-р Петър Берон - нашия патрон, копие от първата Библия на старобългарски език, и някои ръкописи, писани на кирилица. Децата видяха автентичната печатна преса, благодарение на която се поставя началото на  книгоиздаването по нашите земи. Успяха тихичко да надзърнат и в една от големите читални на библиотеката, побираща хиляди книги.

Като жест към най-малките, седмокласниците им прочетоха няколко български народни приказки. Така желанието на първокласниците да се научат да четат като по-големите ученици се разпали още повече. Накрая като подарък от Националната библиотека всички ученици получиха тефтер и химикалка с логото на институцията, придружени от пожеланието да записват само положителни мисли и идеи.

Преживяването ще остави трайна следа у учениците и когато пораснат, ще могат сами да посещават това място, което вече 144 години следва мисията на българското просвещение, укрепва националния дух и пази книжовното ни наследство.