25 ОУ „Д-р П.Берон“ участва активно в Национална програма „По-здрави деца“

През новата учебна година на територията на България стартира нов етап в развитието на програмата „По-здрави деца“, мащабен дългосрочен проект, който има за цел да спомогне за изграждането на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот в децата. Програмата се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт, както и неправителствени организации, които имат отношение към темата. Инициативата стартира през 2012 г, като обхваща училища и детски градини, а през учебната 2018-2019 поставя силен акцент върху провеждането на забавни и атрактивни уроци в училищата, като по този начин децата се ангажират и се провокира техният интерес към балансираното хранене и активния начин на живот. Уроците и игрите са насочени както към учениците, така и към техните родители и учители.

В нашето училище се включиха около 200 ученици от 2ри и 3ти клас, а уроците от Програмата „По-здрави деца“ обхванаха следните активности:

1. Модул „Хапвай питателна и разнообразна храна“

Децата бяха запознати с петте хранителни групи; с хранителните вещества, които осигурява всяка група; с видовете храни от всяка от тях, както и със значението на белтъчините, въглехидратите, мазнините, витамините и минералите за нормалното функциониране на човешкото тяло. Учениците с радост оцветиха своята чиния на здравето и разбраха каква е необходимостта от хапването на питателна и разнообразна храна. Второкласниците се забавляваха, свързвайки картинките на плодовете и зеленчуците с техните имена, а третокласниците – със закодираното тайно съобщение.

2. Модул „Контролирай порциите си“

На учениците бе разяснено защо е важно да контролираме порциите си и до какво води безразборното приемане на храна. Учениците с интерес подходиха както към индивидуалната задача към модула – нарисуваха своята здравословна чиния, така и към груповата – направиха своята балансирана кутия за обяд.

3. Модул „Избери водата“

На участниците в Програмата бе представена важността на ценната и незаменима напитка и ролята й за функционирането на човешкото тяло. Бяха посочени и осемте добри момента за изпиването на чаша вода, как да поддържаме водния си баланс, както и как да разпознаем признаците на ниска хидратация.

Децата с интерес работиха върху пъзелите и игрите, които бяха предвидени в модула.

4. Модул „Играй активно“

Малчуганите с желание разказаха за любимите си занимания, обясниха защо ги харесват и с радост се превърнаха в малки откриватели чрез забавните игри в търсене на съкровища. Децата истински се забавляваха чрез уроците, представени в модула.

5. Модул „Наслаждавай се на храната със семейството си“

На децата беше разяснено защо е важно да се храним заедно вкъщи и защо споделеността на храната е важна( „Всичко е по-вкусно, когато се храним заедно“!) Учениците с желание измислиха своя здравословна рецепта ,която да приготвят със своите родители. Груповата задача също бе интересна за тях – много от децата донесоха в училище любимия си плод/зеленчук и разказаха за неговите качества.

6. Модул „Училище на четири лапи“

Децата с радост се потопиха в очарователния свят на Луна и Макс. Те научиха много за историята на котките и кучетата, за техните суперсили и език, а също и за това как да се грижат за своя домашен любимец – хранене, хигиена, здраве. На учениците беше разяснено как могат да си осиновят домашен любимец, как да се държат около котките и кучетата и какви различни породи котки и кучета съществуват. Уроците , предвидени в модула, бяха истинско удоволствие за тях.

Ето как бихме продължили Програмата „По-здрави деца“ в нашето училище. Предложили сме следните активности на организаторите на програмата:

  1. Оборудване на всяка класна стая с диспенсър за вода;
  2. Презентиране на видео уроци, които възпитават и формират навици за здравословно хранене и положително отношение към спорта;
  3. Представяне на уъркшопи за най-балансирана и здравословна закуска;
  4. Посещения на био-ферми и предприятия за храни;
  5. Организиране на състезание „Здравословни рецепти“;
  6. Иницииране на рисувателни състезания на тема по избор: „ Здравословни храни“, „Моят домашен любимец“, „Аз избирам водата“;
  7. Изготвяне на книгоразделител – Нашият здравословен ежедневен брояч;
  8. Провеждане на спортен празник под надслов „ Играй активно - спортът е здраве“;
  9. Изработване на персонален дневник за всяко дете, в който то ще отбелязва своя дневен хранителен и спортен режим.

Да се надяваме, че ще продължим участието си и по втория модул от програмата, а именно:

„УЧАСТИЕ В КОНКУРС“. Като част от ангажимента за подобряване на хранителните навици и насърчаване на активния начин на живот в училище, през учебната 2018-2019 г. програма „По-здрави деца“ ще организира и проведе конкурс, в който да предостави награда за най-активните и отдадени училища в страната. Целта на конкурса е да мотивира повече училища да се включат в програмата и да допринесе за подобряване на материалната и спортно-техническа база на училищата.

Да си пожелаем успех!

Други снимки