От учебната 2018/2019 г. 25. ОУ "Д-р Петър Берон" участва всяка учебна година в извънкласни дейности Занимания по интереси с подкрепата на МОН.

Основна цел: Чрез заниманията по интереси се подкрепя развитието на ключовите компетентности на учениците в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите и се подпомага професионалното ориентиране на учениците.

2018/2019 учебна година – Сформирани групи: 31

2019/2020 учебна година – Сформирани групи: 26

2020/2021 учебна година – Сформирани групи: 27

2021/2022 учебна година – Сформирани групи: 25

2022/2023 учебна година - Сформирани групи: 30

Чрез заниманията по интереси се развива интегрирането на ключовите компетентности, възпитанието в ценности, патриотичното, гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното възпитание, насърчаването на иновациите и креативното мислене на учениците.

 

Заниманията по интереси се организират от 25. ОУ за учениците от I до VII клас, в съответствие с желанието на родителите на децата, с желанието на учениците със съгласието на родителите, както и със спецификата на заниманията и с възможностите на училището.

Заниманията по интереси се провеждат чрез различни организационни педагогически форми – клуб, състав, ансамбъл, секция, отбор и други. Te включват провеждане на учебни часове и изяви на учениците, провеждане на междуинституционални занимания по интереси и междуинституционални изяви на учениците, обхванати в тях, посещения на културно-исторически и природонаучни обекти, институции, публични и стопански организации и други.

Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления:

  • Дигитална креативност
  • Природни науки
  • Математика
  • Технологии
  • Изкуства и култура
  • Гражданско образование
  • Екологично образование и здравословен начин на живот
  • Спорт

Клубовете осъществени през 2021/2022 учебна година са:

1. Арт клуб "Приложно изкуство"

2. Млади футболисти

3. Работилничка за декупаж, колаж, графика и живопис

4. Първи стъпки в роботиката

5. Arduino за любители и ентусиасти

6. Моят първи Web site

7. Сръчковци

8. Сръчковци-1

9. Сръчковци-2

10. Светът около нас

11. Роден край

12. Патиланци

13. Патиланци 1

14. Патиланско творчество

15. Любознателни, умни и сръчни

16. Творци

17. Многознайковци

18. Наука и история в София – нашият роден град

19. В света на математиката

20. Забележителностите на моя град

21. Работилничка за идеи

22. Умници

23. Природа и наука

24. Знам и мога

25. В света на технологиите

 

Клубовете осъществени през 2022/2023 учебна година са:

1 Работилничка за декупаж, колаж, графика и живопис
2 Креативно мислене в действие
3 Креативно мислене в действие 1
4 Четка и игла в ръка
5 Клуб "Млад журналист"
6 Домашен майстор
7 В света на приказките
8 Сръчни ръце
9 Приказни вълшебства
10 Млади творци
11 Шарена торбичка
12 Млади творци 1
13 Малки творци
14 На екскурзия в града
15 София - моят роден град 1
16 Работилничка за идеи
17 София - нашият роден град
18 Природни и културни забележителности в София
19 Малките математици
20 Хартиени вълшебници
21 Сръчковци
22 София - моят роден град
23 Театрална работилница
24 Млад еколог
25 Работилница за арт и крафт
26 Млад изследовател
27 Работилница за арт и крафт 1
28 София - моят роден град 2
29 Арт работилница
30 STEM - роботите в действие

Хартиени вълшебници

Групата за занимания по интереси  от 1"а" клас "Хартиени вълшебници" приключи своята  дейност за учебната 2022/2023г.

Децата се запознаха с видовете хартия и историята на нейното създаване. Апликираха и изработиха изделия от гофрокартон, гофрирана хартия, вестникарска хартия и хартия от списания.

Поздравления за усърдието и старанието на малките вълшебници!

* * * * * * * * * 

В света на приказките
Учениците от 2а клас в Занимания по интереси се запознаха с приказки на български и чуждестранни автори. Чрез тях учениците развиват своето въображението, вдъхновяват се от героите и се учат от тях. Учениците усъвършенстваха уменията си за четене с разбиране, рисуваха илюстрации на приказки, откриваха образите на литературните герои. Чрез богатството на приказния свят учениците активизират творчески си умения.

* * * * * * * * * 

През месец юни учениците от 2.г клас чрез приказките на български и чуждестранни автори се потопиха в един необятен свят. Развиха и усъвършенстваха умения за четене с разбиране, илюстрация на приказка. Въплатиха се в образа на литературните  герои и коментираха постъпките им.

* * * * * * * * * 

Учениците от 3.а клас изработиха костенурки от прежда и картон, картини от вестници и цветя, рамки за снимки, отпечатъци от солени тесто, сладки бонбони от бисквити. Посетиха Националния природонаучен музей.

* * * * * * * * * 

Посещение в Музей на илюзиите

През втората седмица  на месец юни, завършилите 3.в клас ученици посетиха дългоочаквания Музей на илюзиите. В него, освен всички забавления, децата получиха и много знания, основни за учебни предмети в прогимназиален етап. На достъпен за възрастта на малките посетители език, гидът им обясни какво е образна инверсия и перспективна илюзия, както и респективната грешка, която прави нашият мозък. Всеки един ученик направи опити с така наречените "мързеливи" очила, които са с 90- градусов ъгъл и чрез тях се получава ефектът за безкрайност.  Много интересно беше дървото, срещу което движейки се може да се видят всички сезони едновременно. Този ефект се получава с  помощта на хонограми. 

Това е съвсем малка част от знанията по физика и човекът и природата, които нашите ученици получиха, наред с всички забавления в музея. Със сигурност този ден ще остави едни приятни спомени в нашите възпитаници.

* * * * * * * * * 

Да опознаем историята на родния град

Следващото посещение на учениците от 3.в клас беше Музея за историята на София- място, в което да обогатят своите знания за родния град. Там децата си припомниха отново старите имена на нашата столица и от кои древни народи идват те.  В музея учениците научиха, че преди емблематичният за града Лъвов мост е наричан "шарен". На децата им бяха показани много красиви предмети, подаръци на българските престолонаследници, като: бюро, подарено от Бисмарк на българския цар; стенен часовник, показващ дата, ден и месец,  подарък от Кралица Виктория за княз Фердинанд; менора - еврейски свещник, подарен на цар Борис Трети. Огромно впечатление направи каляската на Фердинанд и това, че е използвана само един път. 

Истинско щастие за децата беше разрешението да се качат и влязат в първия трамвай. Потърсиха и разликите между него и днешните. 

Учениците можеха да разгледат тронната зала на царя и царицата и символите на царската власт. След това им се обърна внимание да видят автомобила Мерцедес от 1905г. и велосипед паяк. Интересно за него е това, че е наречен от Вазов "дяволски колца", защото няма спирачки. Учениците се запознаха с облеклото по онова време и как се е променяло то. За герба на града научиха, че надписът е претърпял промяна, тъй като първоначално и бил от 13 букви и от суеверие в последствие се добавя и "но". 

Голямо впечатление на любознателните деца направи домашния кабинет на Стефан Стамболов и това, че той е присъствал на първият телефонен разговор в България, проведен между съседи. Последва разглеждане на масата, около която заседава Министерския съвет, начело с Константин Стоилов. Децата можеха да разгледат интересни предмети от миналото и сервизи.

В края на посещението нашите ученици отговориха без грешка на всички въпроси, които им бяха зададени от техния гид.

* * * * * * * * * 

В часовете за занимания по интереси през месец юни малките математици от 3.г клас решаваха логически математически задачи, които бяха разпределени в осем теми. Учениците надградиха уменията си за работа с числа и цифри, научиха се как да смятат "майсторски", бяха малки детективи и приложиха своята находчивост и съобразителност, решавайки главоблъсканици с клечки. Третокласниците упражниха и знанията си по геометрия с оригами и  сглобяване на фигури от частите на правоъгълника на Архимед.