24 май е най-българският от всички празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник на духа и на знанието. Учениците на 25.ОУ „Д-р Петър Берон” го отбелязаха с поредица от инициативи, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий. Децата от начален етап изготвиха презентации за нашата азбука и рисуваха картини с лика на първоучителите. Пяха песни и онлайн рецитираха стихотворения.

     При по-големите ученици от прогимназиален етап в часа на класа се проведоха оживени дискусии за ролята на солунските братя за утвърждаването ни като народ на картата на Европа и трябва ли и защо да пишем на кирилица. Бероновци мериха сили в познанията си за живота на Кирил и Методий и учениците им, за основните символи, с които са изписани буквите, и за мястото на кирилицата сред останалите официални езици в Европейския съюз.

     Със знанията си всички ученици доказаха, че са достойни наследници и ревностни пазители на българщината, неизменна част от която е и нашата азбука. Нека си пожелаем да сме все така устремени напред, към науката, която не само е слънце, а и врата към по-високи кръгозори. Нека и не забравяме, че „народността не пада, там гдето знанието живей”! Честит празник!