В деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май, в 25.ОУ „Д-р Петър Берон” се проведете традиционното за нашето училище състезание по български език и литература. Само че този път учениците мериха сили в познанията си по родния език онлайн.

Началото на надпреварата даде Ваня Кръковска с едно от най-хубавите стихове, посветени на езика, „Родната реч” на Иван Вазов.

Състезанието премина в шест кръга, като участниците бяха от петите и шестите класове. Тъй като тази година честваме 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, голяма част от въпросите бяха свързани с негови произведения. Учениците трябваше да продължат строфи от Вазови стихове, да познаят авторите на текстовете на известни песни и да обяснят правописа на някои думи.

Най-интересен за участниците беше последният кръг, в който те трябваше да „преведат” на български наскоро навлезли в езика и използвани и от самите тях чуждици.

С най-голям брой точки и победител в състезанието е Александра Минчева от 6 б клас. С равен брой точки на второ място се класираха Кристиян Иванов от 6 б клас и Магдалена Пастухова от 6 в клас. Почетното трето място си поделиха петокласниците Ерика Карабелева, Калина Калинова, Борислав Пашов и Александър Дунчев.

Благодарим на всички участници! Нека, както ни е завещал Вазов, всичко българско и родно да „любим, тачим и милеем”.