Първи март е един от най-любимите пролетни празници. Той поставя началото на новата стопанска година, свързан е с пролетта и възраждането на природата за нов живот.

По стара българска традиция на този ден малки и големи се окичват с мартеници, с пожелания за здраве, успехи и надежда за нов, по-хубав живот.

Женският месец свъзваме с Баба Марта – с раждането и плодородието, с пролетта, радостта и новия живот.

Многовековна е традицията да се окичват любимите хора с мартеници, направени от усукани бели и червени конци. Белият цвят е символ на чистота, невинност и нов живот, а червеният - на слънцето, плодородието и здравето. Към тях се добавя паричка за благополучие, мъниста против уроки, зелен и син конец за късмет. Според легендите мартеничките водят началото си още от траките или от времето на Хан Аспарух.

За поредна година учениците от 1-4 клас в 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ си организираха работилници за мартеници. Изработиха много  красиви мартеници, с които украсиха стаите и фоайетата на училището. Нарисуваха рисунки и табла за Баба Марта. Пяха песни, рецитираха стихотворения, четоха легенди за мартеницата и за празника Баба Марта.В много класове имаше тържества. В 1г клас на тържеството беше поканена истинска Баба Марта, която зарадва децата с оригинални, ръчно изработени мартеници.

Учениците от прогимназиален етап направиха мартенички, картички, рисунки и плакати. С най-хубавите и оригинални от тях беше изготвено табло и украса на училището и класните стаи. На 1 март всички ще си разменим мартенички с пожелания за хубав живот и здраве.

Така в навечерието на този светъл пролетен празник училището отбеляза една от най-хубавите български традиции - да се закичим с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай.

Честита Баба Марта! Бъдете живи и здрави, бели и червени, румени засмени!

Музикален поздрав от 1.г клас