На светлата дата 11 май всички честваме паметта на Светите братя Кирил и Методий. Още в Ранното средновековие този ден е определен за почит към славянските първоучители, равни по достойнство и обединени в едно от тяхното общо дело. Те са създатели на първата българска азбука – глаголицата, и са канонизирани за светци за превода на Библията на старобългарски език и за разпространението на християнството сред славяните. 11 май се отбелязва като църковен празник, а 24 май е Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Всяка година в нашето 25-то училище почитаме тази дата със станалото вече традиционно състезание по български език и литература, в което учениците ни, трудили се старателно през цялата учебна година, показват пред своите учители и съученици знанията си по родна реч.

Физкултурният салон на училището, и преди свидетел на толкова много състезания и противоборства, беше празнично украсен с иконите на първоучителите, увенчани с цветя, с портретите на български възрожденци, които вдъхновяваха участниците. Имаше и разноцветни балони, а празничната музика също допринесе за високия градус на настроението.

Духовният празник беше открит с химна „Върви, народе възродени“, който всички изпяха заедно. Тази песен, обединила чрез слово и музика стремежа за знание и книжовност на нашия народ, винаги вълнува сърцата.

 Тази година наш специален гост беше г-н Борислав Мирчев – автор на текстове и композитор, който прие да присъства на тържеството ни. За него беше подготвена една изненада – вокалната група на училището изпълни неговата песен „Шипченският лъв“. Гостът беше трогнат и върна жеста, като под съпровод на китара изпя песен, композирана от него, по текст на Дора Габе. Децата с радост пригласяха и това допринесе за приповдигнатата атмосфера.

Състезанието се  проведе в три кръга със строг регламент, а отговорите бяха оценявани от взискателно жури. Два достойни противникови отбора премериха силите си в състезанието. Те с чест носиха имената „Мъдрост“ и „Знание“. Това бяха ученици от четвърти, пети и шести клас, първи сред равни, които показаха своите знания по български език и литература. Въпросите изискваха задълбочени теоретически и практически познания по български правопис и пунктуация, лексикални упражнения и факти от литературната история. Отговорите на учениците бяха старателно обмислени. Децата работеха в екип и се допълваха, всеки допринасяше за това, отборът му да се представи най-добре. Но тук нямаше съперничество. Духът на съревнование в една такава надпревара не е кой ще спечели, а кой ще знае повече. И всички научиха нещо ново.

Публиката също имаше роля в това състезание. Освен да оказва активна подкрепа на своите съученици, специално за нея също бяха подготвени интересни въпроси, на които тя трябваше да отговори. Ентусиазмът беше ненадминат, всички искаха да покажат познанията си за делото на Светите братя и по български език и литература. Най-знаещите получиха награди.

След края на трети кръг тържествено беше обявен тазгодишният победител в нашето състезание – отбор „Мъдрост“! Моралната награда са признанието и удовлетворението, а една вкусна торта допринесе те да бъдат отпразнувани с удоволствие!

Ето че и тази година нашите ученици достойно защитиха своята слава на знаещи и можещи. Благодарим на всички вас, деца, за положения труд, старанието и участието! Вие с чест носите името „Млади Бероновци“, а честта задължава традицията да бъде съхранена и продължена и най-достойните пак да премерят сили на полето на знанието.

Нека пребъде във вековете делото на светите братя!

Честит празник!