15. септември отдавна има своето място в празничния календар на нашия народ. 15. септември е денят, в който по традиция се открива новата учебна година. Този ден е празник на духа, на младостта и надеждата за по-добро бъдеще! Народ, който е издигнал училището като храм на науката, не е обречен, той е кален със силата на знанието!

       Особено празнично и ярко бе утрото в 25. ОУ ”Д-р П. Берон”! Радостен детски смях изпълни училищния двор още в ранни зори. Нетърпеливите първокласници с трепет очакваха да видят учителите си, да влязат в класната стая, да седнат на чина... Пъстроцветните буквари, приготвени за тях, бяха истински  магически свят за малките палавници.

       Много вълнение бе изписано и по лицата на петокласниците. От тази учебна година те стават част от прогимназиалните класове, а това е отговорност както за тях, така и за всички  ученици от училище като нашето – със стогодишна история.

     Тържествената програма развълнува всички в училищния двор. Посрещането на училищното знаме и издигането на националния флаг под звуците на химна на Р. България изпълни с гордост присъстващите. Жизнерадостните песни, изпълнени от нашите ученици, създадоха празнично настроение, а фолклорният танц на учениците от начален етап напомни за силата на българския дух. Най-голямо оживление внесе изявата на първокласниците! Заедно с децата от подготвителната група те развълнуваха всички присъстващи. Пъстроцветните балони, които полетяха към небето, бяха израз на детската радост и надеждата за успех.

       Скъпи гости, дошли да споделят вълнението на ученици, учители и родители в този ден, бяха заместник-министърът на образованието и науката – г-жа Мария Гайдарова, заместник-кметът на Район Красно село – г-н Николай Веселинов, председателят на Обществения съвет на 25.ОУ – г-жа Силвия Кирова. Поздравителни адреси училището получи и от Председателя на Комисията по образованието и науката в 46-то Народно събрание – г-жа Ирена Анастасова, от Председателя на ДАЗД – д-р Елеонора Лилова, от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, от Мирослав Боршош – заместник-кмет на Столична община и от д.ик.н. Янка Такева – председател на СБУ.

       Заместник-министър М. Гайдарова приветства учениците и учителите и им пожела здрава и успешна нова учебна година. Тя стопли душите на всички присъстващи, като връчи ценен дар от Министерството на образованието и науката – традиционен школски звънец!

       Сърдечните думи на г-жа Доковска – директор на 25.ОУ,  обединиха отново ученици, родители и учители в общата кауза да бъдем сплотени и успешно да извървим пътя до края на започващата учебна година, като заедно посрещаме и устояваме на предизвикателствата, пред които ни изправя пандемията.       

       За да е спорна и здрава новата учебна година отец Спас от храм „Рождество Богородично“ извърши водосвет и благослови учениците и учителите.

     В края на тържеството, вярна на традицията, г-жа Доковска плисна менче с вода, за да е лек пътят на знанието, а учениците за първи път бяха приканени да влязат в училището от две звънчета – от училищното и от подареното от МОН.

     На добър път уважаеми ученици, учители и родители! Ние можем! Знанието ни прави силни! 25.ОУ”Д-р П. Берон” подготвя победители!