15 септемврисвята дата, защото няма по-голям празник от познанието на словото, на знанието! В този ден винаги цари една по-различна атмосфера, витае един по-особен дух – духът на празника, на тържеството на просветителския плам!

       25.ОУ „Д-р Петър Берон“ отново отвори врати, за да посрещне  своите възпитаници и техните родители за първия учебен ден. Празнично украсените стаи и дворът на училището се изпълниха с весел детски смях, с цветя и балони.

       В тържественото откриване на новата учебна година участваха децата от подготвителната група, първокласниците, влизащи за първи път в класните стаи, и петокласниците – вече ученици в прогимназиален етап. Останалите ученици влязоха в училище с класните си ръководители и също отбелязаха новата учебна година, макар и по нетрадиционен начин.

       В празничното слънчево утро учениците посрещнаха знамето на училището и изпълниха неговия химн. Първите сърдечни благопожелания към тях за новата учебна година отправи директорът на 25.ОУ „Д-р Петър Берон“ - г-жа Надка Христова. Децата от ПГ и малките първокласници се изявиха с чудесни стихотворения и дадоха обещания да бъдат много прилежни ученици, а по-големите каки и батковци получиха заслужени аплодисменти с изпълнението на народна песен и танц. Отец Спас извърши водосвет и благослови присъстващите за здраве и късмет.

       По стара традиция г-жа Христова би първия учебен звънец и плисна менче вода преди учениците да влязат в класните стаи, където бяха посрещнати с питка и мед, за да им е сладка и успешна годината. Там те се запознаха отблизо със своите класни ръководители, получиха първите си учебници и учебни тетрадки и се потопиха с любопитство в училищната атмосфера.

      Особено радващ бе факта, че всички ученици и родители откликнаха на инициативата на г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката и продължиха кампанията на Асоциация „Българска книга“ (АБК) с надслов „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“. На първия учебен ден голяма част от учениците донесоха в училище книга вместо букет цветя.

       Гости на тържеството бяха г-жа Събина Ванчева – експерт в дирекция „Култура, образование, спорт, социални дейности, интеграция, комуникация, електронно управление и мобилност“ към район „Красно село“,  г-жа Ива Москова – председател на Училищното настоятелство и г-н Владимир Никифоров – председател  на Обществения съвет на 25. ОУ  „Д-р Петър Берон“.

       Поздравителни адреси към учениците, учителите и родителите се получиха от г-жа Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание на Република България, от  д.ик.н. г-жа Янка Такева – председател на СБУ,  от       г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на град София и от г-жа Росина Станиславова – кмет на район Красно село. Те пожелаха на всички здраве и успешна година.

       Да ни е честита и ползотворна новата учебна година! Да си пожелаем здраве и сили, за да устоим на нейните предизвикателства и да докажем, че наистина сме Училище за победители!