Еразъм+

Дейностите, продуктите и информацията, изложена в тази секция отразяват единствено гледната точка на автора и Европейската комисия не носи отговорност за използването по какъвто и да било начин на съдържащата се в тях информация.

Проект: „Don't waste, save! The earth is yours“, по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2, сектор „Училищно образование“, с регистрационен номер 2019-1-LV01-KA229-060411_4

Ръководител: Надка Христова, директор на 25. ОУ "Д-р Петър Берон"

Координатор: Илияна Илиева, ръководител на направление ИКТ

Партньори: Гърция, Латвия, Румъния, Северна Македония, Турция

* * * * * * * * * *

Изминаха две години от дейностите по проект „Don’t waste, save! The Earth is yours“, №2019-1-LV01-KA229-060411_4.

През този период всички ученици от начален етап се включиха активно и се представиха достойно пред останалите партньори. Децата създадоха редица плакати, направиха презентации, рисунки, макети, свързани с опазването на околната среда, рециклиране и разделно събиране на отпадъчни материали.

Обучението ни онлайн и мерките свързани с Covid 19 не ни попречиха да се гордеем с факта, че всяка планирана дейност беше осъществена. Като неизпълнени задачи останаха само предвидените по проекта мобилности. За съжаление към настоящия момент те се осъществяват без участието на ученици, тъй като мерките, взети от различните правителства са свързани с единствената цел – опазване здравето на децата в момент на Пандемия.

До сега се проведоха две мобилности в гр. Коропи, Гърция и в гр. София, България, където бяхме домакини на срещата.

Мобилността в Гърция се проведе в периода 27.09.2021 г. – 01.10.2021 г. Представители на нашето училище бяха г-жа Меглена Пецановска, учител в начален етап на основното образование и г-жа Надя Йорданова, учител по математика. По време на мобилността нашите представители взеха участие в следните дейности и практически упражнения:

  • участваха в семинар, посветен на иновативните методи в обучението и разработване на планове на уроци;
  • осъществиха среща с кмета на Варкиза и Вула - Георги Констанделос. Той ги запозна с проектите, в които участва града, свързани с опазването на водата, плажовете и въздуха, както и мерките, които прилагат за повишаване на енергийната ефективност на населените места;
  • осъществи се почистване плажната ивица съвместно с ученици от гръцкото училище;
  • наблюдаваха учебен час, в който ученици  изработиха  скулптури от отпадъчни материали – влак, човек и ракета, използвайки хартия за рециклиране;
  • посетиха Националната художествена галерия в Атина, където разгледаха оригинали на творби на майстори от цял свят – Сезан, Моне, Дега, Ел Греко, Гоген, Ван Гог, Кристо;
  • присъстваха на урок, посветен на Цикъла на водата. По време на урока ученици от училището направиха експеримент – създаване на облак, кондензация и валеж;
  • проведе се семинар на тема „Природна градина“. Колегите ни разгледаха цветна градина, която е част от училището, в която учениците сами отглеждат средиземноморски растения – лавандула, риган, маслинови дръвчета, розмарин. После им беше представена зона, в която отглеждат животни – магаре, гъски, кучета. След това видяха тяхната зеленчукова градина, в която садят, отглеждат и берат зеленчуци, които консумират в училищния стол;
  • посетиха Център за рехабилитация на морски костенурки в гр. Атина.

Мобилността в гр. Коропи, Гърция приключи със среща между партньорите, в която се направи равносметка на извършеното до момента като дейности по проекта. Взеха се решения останалите мобилности да се проведат по график, като при първа възможност да пътуват ученици. Проектът е удължен с още една година. През тази година всеки ще продължи с участие в създаване на материали, свързани с опазването на околната среда.

Дейностите ѝ в 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ продължават. Предстои представяне на идеи, свързани с предстоящите Коледни празници.

В края на втората година от проектните дейности всички класове, участвали активно по време на мероприятията бяха наградени от ръководството на училището с почетна грамота.

* * * * * * * * * *

Във връзка с предстоящите празници Коледа и Нова година, направихме много изделия и видеа с песни, които са част от дейностите по проект „Don’t waste, save! The Earth is yours“, №2019-1-LV01-KA229-060411_4.

Учениците от 2.г клас под вещото ръководство на техните учители – г-жа Десислава Илиева и г-жа Светла Михайлова, изработиха своята коледна украса, използвайки най-разнообразни материали. Бяха създадени традиционни суровачки и сувенири, които намериха приложение в традиционния Коледен базар. Направиха „Снежинка“, използвайки техниката оригами.

* * * *

Учениците от 3.а клас, с класен ръководител г-жа Зорница Славкова направиха дървени поставки за чаши и свещички по техника Декупаж. Те са изработени от дърво и салфетки залепени с лепило. След изсъхването им се лакират.

* * * *

Децата от 4.а клас, със съдействието на г-жа Меглена Пецановска и г-жа Ивелина Михайлова, изработиха коледна украса, снежни кралици, отправиха Новогодишен поздрав и изпяха песента „Пей, звънче“.

* * * *

 Като едно голямо семейство 4.г клас заедно с г-жа Станимира Миткова отпразнуваха Коледа (Рождество Христово) по специален начин. Децата наричаха за здраве, почетоха хляба на трапезата, стопанката разчупи пита с късмет и раздаде на всички, за да е берекет през цялата година. Четвъртокласниците рецитираха стихотворения, пяха Коледни песни. Тържеството завърши с пожелания от коледарите и празнично хоро.

Видео от Коледното тържество:

https://www.youtube.com/watch?v=Ds9LqgnfwDY

 

Пожелаваме на всички здраве и весели празници!